Изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите през март и

...
 Изтичането на мораториума върху плащанията по кредитите през март и
Коментари Харесай

Март – нова вълна на опразване на офиси

 

Изтичането на мораториума върху заплащанията по заемите през март и по-слабото търсене от страна на наемателите най-вероятно ще доведот до ново евакуиране на офис здания, с цел да се преструктурират експозиции. Това предвиждат финансови специалисти, представени от Pariteni.bg.

„ За да избегнат начисляване на наказателни лихви и да поддържат постоянни паричните си потоци, вложителите би трябвало да извърнат съществено внимание на бизнес проекта си и евентуалните опасности “, настояват анализаторите. Според тях това постанова „ правене на финансов модел, съгласуван с доходността от плана и взаимна работа с кредиторите “.

От началото на годината пораства броят на фирмите, опитващи се да преотдават площи, които към този момент не употребяват. Към началото на 2021 година размерът на този вид предложение в София е 28 046 кв. м, сочат данните от изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Възможности за преотдаване на към този момент наети пространства търсят най-вече компании от IT и BPO бранша, в които огромен % от чиновниците не престават да работят от у дома.

„ В общата статистика за пазара тези площи не се регистрират като незаети. Обемите им варират доста – от 200 до 2000 кв. м и нагоре, което значи, че те неизбежно попадат в обсега на търсещите офиси. Обемите на преотдаваните офиси нарастват доста, като доближават съвсем 1/10 от настоящото предложение “, разяснява Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в компанията.

Площи се освобождават и поради нужда от оптимизация на разноските и повишен дял на отдалечената работа. Според изследвания на Forton приблизително 20% от чиновниците в ИТ и BPO бранша се чака да продължат трайно хоум офиса.

Сроковете, за които се оферират въпросните площи, също варират, само че в множеството случаи са много по-кратки по отношение на общоприетите контракти за наем в бизнес здания. Компаниите виждат в тази процедура краткотрайно решение, а неяснотата сега не има дава опция за по-дългосрочно обмисляне.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР